Reklam
Reklam

Отстрелвали служебните премиери на Плевнелиев

Еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде служебен премиер. Това стана ясно в края на работното посещение на президента Росен Плевнелиев в Брюксел, предаде БНР. Служебното правителство в пълния му състав ще бъде обявено навреме в конституционно определените срокове, заяви Росен Плевнелиев по повод информациите, че не успява да намери служебен премиер.

Отстрелвали служебните премиери на Плевнелиев
Bu içerik 1135 kez okundu.
Reklam

 


Той отрече днес да е предлагал поста на комисар Кристалина Георгиева с думите: „Тя ще продължи да изпълнява ангажиментите си тук. Нейната работа е изключително важна за България”. За самия служебен кабинет Росен Плевнелиев добави - "В България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и да свършат работа в този момент и това ще сторя. И се надявам на тях да им бъде даден шанс, най-добронамерено, така както на всяко правителство се дава, да могат да си свършат работата поне в първите 100 дни.

Служебното правителство ще си свърши работата така, че България да премине нормално през този преход, увери държавният глава. Според него обаче по-важно ще е следващото правителство, което трябва да има широка подкрепа и да бъде готово за реформи и тежки решения.

Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват след като "удобно ги отстрелват". Това обясни в самолета към Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който летя към столицата на Европа, за да участва в честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи заедно с държавния глава на Израел Шимон Перес, пише "Стандарт".

Много трудно ми е да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста, коментира Плевнелиев. Той обрисува и профила на служебния премиер. Не трябва да идва от бизнеса и политиката, за да няма коментари относно миналото му, да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове, обясни той. Плевнелиев посочи, че застава зад исканията на протестиращите, но ролята му в държавата е да балансира между гражданите и партиите, което не му дава възможност да взима страна.

Според мен депутатите от този парламент можеха да приемат промените в изборния кодекс или поне преференциалните листи. Не подкрепям обаче идеята за мажоритарен вот, категоричен бе Плевнелиев. Какво би попречило на братя Галеви да влязат в парламента от листите в Дупница в този случай, попита Плевнелиев. При мажоритарен вот няма контрол върху гражданите, които влизат в НС, обясни той. Според Плевнелиев страната ни е достигнала момента, в който трябва да се откаже от дивия капитализъм и да помисли за растеж на икономиката и доходите, ако не искаме революция. Трябва да последваме примера на Германия и да се ориентираме към капитализъм, съчетан със социално отговорна държава, обясни той.

През следващите една-две години в България няма да има никакво отклонение от фискалната дисциплина. Няма да се прави опит за застрашаване на постигнатия много нисък дефицит, но от друга страна ще видим преминаване към по-продуктивни политики в подкрепа на заетостта и социалните грижи, каза президентът.

Твърдо съм и за либерализацията на енергийния пазар. Когато живеех в немско село, 8 доставчици дойдоха до вратата ми да ми предлагат оферти с цени за тока, обясни Плевнелиев.

http://www.dnes.bg

Отстрелвали
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
HÖH’ün 29. kuruluşu vesilesiyle Mustafa Karadayı’nın kutlama mesajı
HÖH’ün 29. kuruluşu vesilesiyle Mustafa Karadayı’nın kutlama mesajı
Yalova Belediye Başkanından Karadayı'ya Atatürk portresi
Yalova Belediye Başkanından Karadayı'ya Atatürk portresi