Mestan’ın korumalarının kaldırılması olayının araştırılması istendi

Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) Partisi Başkanı ve Reformcu Blok Koalisyonu Eşbaşkanı Radan Kınev, Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) Onursal Başkanı Ahmet Doğan’ın eski Başkan Lütfi Mestan’a karşı eleştirisel konuşmasını duyurduğu 22 Aralıkta Cumhurbaşkanlığına bağlı Ulusal Koruma Servisi (NSO) korunmasının alınması kararının bir Meclis komisyonu tarafından araştırılmasını istedi. Kınev’in ifadesine göre olaya ilişkin ayrıntıların çok dikkatle dinlenmesi gerekir. Kınev, olayla ilgili NSO tarafından tutulan gizliliğin gerekçesinin olmadığını ileri sürdü. Kınev, “NSO faaliyetine

SİYASET - 11-01-2016 20:53 352 kez okundu.

Mestan’ın korumalarının kaldırılması olayının araştırılması istendi

Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) Partisi Başkanı ve Reformcu Blok Koalisyonu Eşbaşkanı Radan Kınev, Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) Onursal Başkanı Ahmet Doğan’ın eski Başkan Lütfi Mestan’a karşı eleştirisel konuşmasını duyurduğu 22 Aralıkta Cumhurbaşkanlığına bağlı Ulusal Koruma Servisi (NSO) korunmasının alınması kararının bir Meclis komisyonu tarafından araştırılmasını istedi. Kınev’in ifadesine göre olaya ilişkin ayrıntıların çok dikkatle dinlenmesi gerekir. Kınev, olayla ilgili NSO tarafından tutulan gizliliğin gerekçesinin olmadığını ileri sürdü.

Kınev, “NSO faaliyetine ilişkin kanunun belirli bir ölçüde şeffafsizlik ve kötüye kullanma imkanları sunduğu halde Mecliste sert tartışmalardan sonra GERB, HÖH ve ABV gruplarının desteğiyle kabul edilmişti. Biz daha o zaman kanun hakkında çekincelerimizi dile getirmiştik” dedi.

Sivil toplum örgütleri, kanunun komünizm döneminde istihbarat servisine (DS) bağlı Güvenlik ve Koruma Müdürlüğünü (UBO) canlandırdığına dair eleştirilerde bulunarak, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in tekrar görüşülmesi için Meclise geri döndürmesi çağrısı yaptılar, ancak Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanmadı.

Plevneliev, hala Mestan’ın 22 Aralık 2015 tarihinde korumasının alınması kararıyla ilgili yorum yapmadı. Fakat bu kararla ilgili sorulara cevap verilmesi üzere olayı araştırmak için Mecliste bir komisyonun oluşturulmasını talep etme hakkına sahip.

Lütfi Mestan, basına yaptığı açıklamalarda tam 22 Aralıkta korumasının alındığını öğrendiğini ve aynı gün arabuluculuk yapan bir kişinin kendisini telefonla arayıp aynı gün içerisinde HÖH Başkanlık görevinden istifa etmesini istediğini ifade etmişti. Mestan, korumasının alınma gerekçelerini öğrenmek için Plevneliev’i telefonla aradığını Cumhurbaşkanının kendisine olaydan habersiz olduğunu belirtip, cevap vermek için zaman istediğini belirtmişti. Bu olaydan 16 saat sonra gerekçeleri gösterilmeden Mestan’ın tekrar kısmen korunmaya başlanmıştı.

Doğan’ın Mestan’a karşı eleştirisel konuşmasının duyurulduğu ve Mestan’ın korumasının alınmasının aynı güne denk gelmesi, NSO Başkanı Angel Antonov’un yalanladığı perde arkası oyunların olduğu ve siyasi siparişlerin yerine getirildiğine dair şüphelere yol açtı. Bir kişinin korunması ve korumasının alınması kararı İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) Başkanı ve NSO Başkanının yer aldığı bir komisyon tarafından alınıyor. Gerekli olduğu zaman bu komisyona sivil ve askeri istihbarat birimlerinin temsilcileri de dahil ediliyor.

Şimdiye kadar İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ve DANS Başkanı, Mestan’ın korumasının alınması gerekçelerini açıklamış değiller. DANS’a bağlı eski koruma görevlisi Albay Nikolay Markov’un ifadelerine göre Mestan’ın korumasının alınması emri bizzat Başbakan Boyko Borisov tarafından verildi. 

Kaynak: Kırcaali Haber

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Dr. Ahmed Doğan'ın Halil Rasim'in vefatı nedeniyle taziye mesajı

Dr. Ahmed Doğan'ın Halil Rasim'in vefatı nedeniyle taziye mesajı

11-03-2024 - SİYASET

HÖH Onursal Başkanı Dr. Ahmed Doğan'ın HÖH XI Ulusal Konferansına Gönderdiği Mesajı

HÖH Onursal Başkanı Dr. Ahmed Doğan'ın HÖH XI Ulusal Konferansına Gönderdiği Mesajı

27-02-2024 - SİYASET